donderdag 21 mei 2015

De verbouwing...

Het boek de verbouwing heeft een best griezelige uitstraling, maar wel zodanig dat het je nieuwsgierig maakt. Op de kaft van het boek zie je een hoofd dat is verbonden met verband en ze heeft rode lippenstift op. Je krijgt er een beetje een raar gevoel bij. Want wat moet je hierbij dan verwachten?  Het maakt je erg nieuwsgierig naar waar het boek dan over gaat wat goed is, want hierdoor krijg je lezers. Toen ik zelf eerst de voorkant zag wist ik niet zo erg goed wat ik er van moest denken. Ik werd wel heel erg beniewd hierdoor naar waar het verhaal dan over gaat en wilde zo snel mogelijk beginnen met lezen!


De verbouwing gaat over een vrouw Mathilde, die succesvol plastisch chirurg is, en opent haar eigen privekliniek. Ze lijkt aan de vooravond te staan van wat een glansrijk vervolg van haar carrière moet worden. Mathilde is als vrouw in elk opzicht geslaagd te noemen: ze is slim, combineert een groot zakelijk inzicht met een hoge morele standaard, ze is gelukkig getrouwd en heeft een intelligente puberzoon. Maar schijn bedriegt. Haar huwelijk wankelt en de verbouwing van hun huis, die geleid wordt door haar echtgenoot en een ‘groene’ aannemer, dreigt uit te lopen op een ramp. Dan accepteert Mathilde, wanhopig als ze is, de helpende hand van een oud vriendje. Daarmee manoeuvreert ze zich in een zodanige positie waaruit geen uitweg meer mogelijk lijkt.
(bron: bol.com)

Ik had niet echt verwachtingen bij dit boek toen ik er aan begon. Ik was wel erg benieuwd naar hoe dit boek zich zou uitpakken en waar het nou precies over zou gaan. De kaft straalde een gekke energie uit wat uiteindelijk ook wel klopte toen ik het boek uit had. Je kon je heel erg meeleven in het boek waar ik zelf erg van hou. Je kon heel goed je verbeelding gebruiken met hoe alles er volgens jouzelf uit zou zien. Ik had het boek niet zo spannend verwacht maar het bleek dus wel degelijk spannend te zijn!

Ik wist eerst niet zo goed welk boek ik moest gaan lezen dus ik vroeg aan Celine of zij nog een goed boek wist. Zij had dit boek al uit gelezen en zei dat dit boek mij wel zal bevallen. Wat uiteindelijk ook zeker klopt.

Auteur
Saskia Noort is een erg bekende schrijfster. Ik heb ook al zeker eerder boeken van haar gelezen. Eigenlijk weet ik niet zo heel veel over Saskia.
 Saskia Noort is een Nederlandse schrijver. Ze is geboren op 13 april 1967 in Bergen. Na haar havo heeft Saskia  journalastiek en theaterwetenschap gestudeerd. Ze werkt sinds begin jaren negentig als redacteur bij verschillende bladen zoals Viva, Marie Claire en Topsante. Tegenwoordig schrijft ze ook colums in de LINDA. Er zijn van haar boeken inmiddels miljoenen exemplaren verkocht. In 2003 debuteerde Saskia als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust. Haar tweede thriller heet De eetclub. Ook heeft ze de boeken Nieuwe buren en koorts geschreven.  Saskia woont in Amsterdam maar heeft ook een huis op Ibiza. Ze is gescheiden en heeft 2 kinderen.

Als ik een gesprek met Saskia zou hebben dan zou ik wel een vraag hebben. Waarom wilde je zo graag schrijver worden? Want het is niet zeker of je er goed mee gaat verdienen of niet,  je toekomst is er niet zeker mee. Doe je nog iets naast schrijven om te verdienen?
Ik wil dit vragen omdat ik erg benieuwd ben naar hoe een schrijver nou eigenlijk rondkomt.

Ik heb het boek in de meivakantie gelezen. Ik heb hem in een dag uit kunnen lezen omdat  je er erg snel doorheen kwam doordat de hoofdstukken erg kort waren. Dat vind ik persoonlijk fijner dan van die hele lange hoofdstukken.

Wat erg bij mij naar boven kwam was jeetje wat gaat er nu gebeuren. Dit was vooral op het einde zo. Ik vond het op het einde super spannend, waardoor je ook door wilde blijven lezen. Hierdoor heb ik het boek in 1 dag uit kunnen lezen. Ik had ook heel erg de vraag in mijn hoofd zitten van blijft Mathilde bij haar man of niet. Het verliep namelijk echt niet soepel tussen die twee en ze was ook helemaal niet meer gelukkig meer. Dit merkte je super erg.

In het begin vond ik dit boek best saai en moest ik er echt doorheen komen. Pas toen ik er echt voor ging zitten kon ik mezelf er goed in verdiepen. Na 10 hoofdstukken verliep het steeds vlotter en werd het steeds spannender waardoor je door bleef lezen. De hoofdstukken zijn ook heel kort wat heel erg fijn is vind ikzelf. Dan kom je sneller door het boek.

Op 1 bladzijde in het boek komt er een vrouw langs om haar borsten te laten vergroten. Mathilde en die mevrouw krijgen een gesprek over waarom die mevrouw het nou laat doen want zij heeft een prachtig figuur en is een mooie dame. Ze begon erover dat het nooit genoeg was voor haar man, dat hoe hard ze ook haar best deed het niet goed genoeg was. En dat hij nu een nieuwe vriendin heeft die alles wel goed kan doen, die hem wel gelukkig maakt en hem alles kan geven. Dit sprak mij echt heel erg aan omdat je ziet hoe hard je ook je best doet, als je het niet voor de juiste doet zal het nooit genoeg zijn. Hierdoor kan je jezelf helemaal kapot maken want zo zonde is.  En daardoor ga je aan jezelf twijfelen. Wil je dikkere borsten, misschien nog een facelift zodat je een leuke vent kan vinden die je wel waardeert en je wel de liefde geeft en gewoon een arm om je heen slaat die even zegt: “ ik ben er voor je schat, altijd.”.

Het taalgebruik is heel erg modern, hedendaags. Ze schelden en gebruiken woorden die je nu ook gebruikt. De manier van hoe de personages tegen elkaar praten is ook heel realistisch. Dit heeft zo allemaal in het echt kunnen gebeuren. En je kunt je er heel goed in meeleven. Ikzelf heb er geen probleem mee dat er in het boek wordt gescholden, dit laat juist de echte emoties zien van de persoon. Het maakt het allemaal net eventjes iets dramatischer en daar hou ik van.


Ik zou dit boek zeker aanraden aan anderen. Het boek is vanaf het begin al pakkend en je wilt blijven doorlezen. Ook is dit een fijn boek voor mensen die niet graag lezen. Door de korte hoofdstukken, wat ik eerder ook al zei, leest het makkelijk door waardoor je het boek snel uit hebt. 

maandag 2 maart 2015

Mensen verliezen zit in het kleinste hoekje

Hoi allemaal!


Ik heb voor een Nederlandse opdracht het boek alles wat er was van Hanna Bervoets gelezen. Het boek was anders dan ik had verwacht. Op het begin snapte ik het niet helemaal omdat de dagen door elkaar heen lopen. ( van dag 91 opeens naar dag 24). Later zie je wel dat het gedrag van de personages veranderd. Op het begin gedragen ze zich anders dan dat ze doen wanneer het einde nadert.
Ik heb een link naar een samenvatting van het boek, informatie over Hanna Bervoets en twee recensies hierin verwerkt.





Hier is een samenvatting van het boek:










Hier is informatie over Hanna Bervoets:









Hier zijn twee recensies over het boek alles wat er was:






Hieronder heb ik de uiterlijke kenmerken van de personages beschreven en de persoonlijke karaktereigenschappen van de personages. Je merkt heel erg dat alle personages verschillend van elkaar zijn. Niemand is hetzelfde. Misschien is het boek daarom best boeiend want er gebeurd altijd wel iets, altijd een beetje drama door 1 van de personages. Niet over iedereen kwam je veel te weten.




Merel:


Merel is 28 jaar jong, ze is een vrouw en heeft bruin haar met bruine ogen. Ze is single maar in dit boek krijgt ze iets met Leo. Merel werkt als tv-redactrice. Aan get einde van het boek veranderd  Merel in haar gedrag. Ze wordt agressiever.


Merel haar voornaamste karaktereigenschappen zijn dat ze heel erg veel nadenkt over dingen en ze wilt alles te weten komen. Merel had een pillenkokertje gevonden en moest en zou erachter komen van wie het was. Ze had het overlegd met Barry en hij vond dat ze het moest laten rusten, ook Leo vond dat ze het moest laten gaan en stoppen om erover na te denken. Even later in het boek komt ze weer terug op het kokertje en zei Leo; ben je nou nog steeds bezig met dat kokertje?




Leo:


Leo is een man en erg gespierd. Hij was een hele goeie basketballer, hiermee verdiende hij zijn geld. Hij was best beroemd en had fans enzovoort. Ook Leo is single. In het boek heeft hij seks met Merel maar doet het ook met Barry. Uiteindelijk kiest hij voor Merel omdat hij echt van haar houdt. Hierdoor wilt Barry niet meer verder leven. Leo slikte pillen waardoor hij zich beter voelde en hij begon mens te eten in de school. Leo zijn karaktereigenschappen zijn dat hij heel erg rustig overkomt, hij doet heel erg aardig tegen andere mensen en helpt iedereen. Hij is het ‘lievelingetje’ van iedereen. Toch denken mensen dat hij doet alsof. Leo wekt iedereen elke ochtend op een vaste tijd en is erg behulpzaam. Hij leert Joeri bijvoorbeeld basketballen. Later komen we erachter dat hij deze karaktereigenschappen heeft door de pillen die hij slikt. Hij kon al de aandacht van mensen niet aan, mensen die maar op de foto wilden en om handtekeningen vroegen.




Barry:


Barry is de collega van Merel. Hij is homo en wordt verliefd op Leo. Nadat hij erachter komt dat Leo het ook met Merel doet wordt hij boos. Hij wilde niet meer verder leven en weigerde om te eten en te drinken. Barry zijn karaktereigenschappen zijn dat hij een ‘allemansvriend’ is. Hij doet aardig tegen iedereen en wilt iedereen bevriend houden. Hij is charmant, schattig en maakt grapjes. Maar ook kan hij zichzelf niet onder controle houden als hij jaloers is. Toen Barry erachter kwam van Leo en Merel heeft hij geprobeerd Merel haar keel dicht te knijpen maar Merel kon zichzelf gelukkig redden.




Nathalie & Joeri:


Nathalie is de moeder van Joeri. Nathalie is getrouwd maar haar man is niet in het gebouw. Joeri is een wonderkind van 8 jaar oud. Nathalie en de leraar van Joeri, Kasper voelen zich aangetrokken tot elkaar en hierdoor voelt Joeri zich buitengesloten, hij gaat zich richten op Merel. Er gebeurde een ongeluk met Joeri waardoor Nathalie, Kasper en Joeri en gebouw verlaten. Bij Nathalie zijn haar eigenschappen dat ze heel wispelturig is. Ze kan van het ene moment super blij zijn en op het andere moment is ze weer boos of chagrijnig. Ook ziet ze dingen die niet zo zijn. Hier heb ik een citaat van Nathalie tegen Barry: “En wat sta jij nou te knikken he? Met altijd maar je grapjes, zo charmant, zo schattig. Maar ik weet het heus wel, hoor. Dat je dezelfde grapjes ook over mij maakt, achter mijn rug over me praat. Zoals je achter hun ruggen over hén praat.” Later zegt Barry tegen de anderen: “Ik heb vannacht echt geen wóórd met haar uitgewisseld.”


                                                                                                                    


De onderlinge relaties zijn simpel. Barry valt op Leo, maar Leo valt op Merel waardoor Barry Merel en Leo gaat haten. Nathalie krijgt iets met de meester van haar zoontje en is niet goed bevriend met de anderen. Er zitten hierbij niet echt voorbeelden want hoe ik het hierboven heb beschreven is het.




Merel worstelt op het begin heel erg met het verleden maar later accepteert ze dat het niet anders is. Ze vindt het erg moeilijk hoe ze mensen ziet veranderen door deze ‘nieuwe’ situatie en hoe ze mensen verliest.







 


Merel is zwanger geraakt van Leo. Eerst was het boek gericht naar Leo maar even later toen ze zwanger raakte schreef ze naar haar ongeboren kindje. Ze legde alles uit en ze had geschreven dat als ze hier leven uit kwam ze kon lezen hoe het in de ‘nieuwe situatie’ was en hoe Merel geleefd had.