woensdag 17 december 2014

Een vlucht regenwulpen

Sara en ik (Sidney) hebben het boek ‘een vlucht regenwulpen’ gelezen. Wij vonden het boek best moeilijk te lezen. De zinnen waren erg lang en soms was het verhaal niet goed te volgen. Dit is omdat het natuurlijk een literatuur boek is. Wij hadden gehoopt op een iets makkelijker boek maar we hebben hem wel uitgekregen. We kunnen niet van dit boek zeggen dat we het leuk vonden om te lezen, dat is wel jammer. Wij moeten een paar vragen gaan behandelen en dat zijn de volgende paar:
1    1.   Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon Maarten en zijn vader, hoe die tussen Maarten en zijn moeder en hoe is de relatie tussen zijn vader en moeder?
2    2.   Welke rol spelen pleinen in Maartens leven?
3    3.   Op welke manieren uit Maartens bijgelovigheid zich? Wat betekent het bijgeloof voor hem?
1

De relatie tussen Maarten en zijn vader was erg moeizaam, hij haatte zijn vader. Vooral op het laatst van zijn vader zijn leven hebben ze niet veel gepraat omdat zijn vader dat ook niet kon. Maarten werd heel strak gehouden door zijn vader en moest kweker worden. Maarten werd erg jaloers op zijn vader als hij zijn moeder kuste. De relatie tussen zijn moeder en hem was erg intiem. Doordat Maarten vroeger toen hij klein was thuis werd gehouden omdat ze op een boerderij woonden. In de jeugd van Maarten was zijn moeder zijn enige vriend. De relatie tussen zijn vader en moeder was niet erg lieflijk. Ze praten weinig en de moeder gehoorzaamt de vader heel erg. Ze doet haar taken zonder te klagen.

De rol van pleinen spelen een belangrijke rol in Maarten zijn leven. Toen hij jong was en voor het eerst naar de stad ging kwam hij op een groot plein terecht. Hij durfde niet in de schaduw te komen en hierdoor heeft hij een trauma eraan overgehouden. Zijn eerste ontmoeting met een plein was niet fijn want daarna werden zijn amandelen geknipt. Kleine pleinen vindt Maarten nog wel oke, dan zegt hij ‘Dit plein is te klein voor pleinfrees’.

Maarten heeft een zeer sterk bijgeloof/dwanggedachten. Hij is erg bang voor de dood en hij heeft ook een dwanggedachte over zijn geloof. Hij krijgt altijd gedachtes of visioenen als er iets bijzonders gebeurt, dan denkt hij dat hij bijvoorbeeld nu over 2 weken dood gaat omdat dat is gebeurd. Toen hij nog gelovig was (hij werd later steeds minder gelovig) had hij altijd dwanggedachtes over zijn geloof. Hij dacht altijd over dat Judas een zeer goede vent was en dat Christus homoseksueel was.

Dus de relatie tussen hem en zijn ouders verschilde heel erg. Met zijn moeder was het zeer goed en met zijn vader heel slecht. Hij had hele erge pleinvrees behalve bij kleine pleinen. Maarten heeft hele erge dwanggedachtes en zijn leven wordt er eigenlijk een beetje mee verstoord. Sara en ik (Sidney) vonden het erg leuk om deze opdracht te maken.



zondag 5 oktober 2014

Saskia Noort, Koorts.

Saskia Noort Koorts
Van: Sidney Engelhard
Klas: H4C

Ik heb het boek Koorts gelezen van Saskia Noort, hier zijn linkjes naar;
Informatie over de auteur:





Link goede samenvatting plot:

Link recensie die ik heb gelezen:

Beschrijving plot
Dorien stond op het punt om zich te settelen met haar vriend, Joost. Maar toen ontmoette ze Ellen, haar nu beste vriendin. Dorien verbreekt haar relatie met Joost en gaat met Ellen op vakantie naar Ibiza. Ze feesten samen de hele dag en nacht door tot een van hun verdwijnt. Dan begint de zoektocht over het mooie zonnige vredig uitziende eiland, terwijl langzamerhand de gruwelijke waarheid aan het licht komt.

Beschrijving Thema
Het thema van het boek is Literaire Thriller. Het boek is een thriller omdat nadat Dorien en Ellen net een dag op Ibiza zijn Ellen verdwijnt. Er gebeuren allemaal spannende dingen. Het boek schrijft vanuit 3 personen, Dorien, Ellen en Ricardo. Ricardo doet rare dingen met meisjes en vermoord ze daarna altijd. Een keer ziet Ellen dat en dan neemt Ricardo Ellen mee,  en niet voor goede bedoelingen.

Mening over de hoofdpersonen
Dorien: Dorien is een hele rustige vrouw die volgens mij nog nooit iets fouts heeft gedaan. Geen drugs, niet in aanraking geweest met de politie en is erg rustig die haar leven al helemaal had uitgeplant. Als ze op Ibiza komt probeert ze wat losser te komen door lekker te feesten.
Ellen: Ellen is een erg uitbundig type die van feesten en drinken houd. Ze voelt zich vaak alleen en is een beetje jaloers op Dorien. Ze weet niet echt van ophouden en gebruikt ook drugs op Ibiza.
Ricardo:  Ricardo is maar een rare man die niet van vrouwen kan afblijven. Hij gebruikt vrouwen, geeft ze een drankje dat ze laat flauwvallen en voor een lange tijd niet meer bijkomen zodat hij gekke en vieze dingen met ze kan doen. Nadat hij dat heeft gedaan wist hij alle sporen en vermoord hij ze.
Nick: Nick is op het begin niet echt een hoofdpersoon maar komt geleidelijk het verhaal steeds meer naar voren. Ik vond hem op het begin een beetje een rare man die als een creep over kwam en Dorien maar niet met rust kon laten. Later merkte je dat hij alleen maar wilde helpen.

Mening over het plot:
Ik vond de verhaallijn op het begin een beetje vaag en snapte het niet helemaal. Maar geleidelijk het verhaal steeds meer op gang kwam snapte ik er ook meer van en werd het erg leuk om te lezen. Het boek zelf las ook erg makkelijk omdat het niet zulke grote hoofdstukken zijn. Doordat het zo spannend is wil je maar door blijven lezen omdat je het einde wilt weten van het verhaal. Het was ook echt niet voorspelbaar.

Mening thema:
Ik hou niet zo van thrillers maar dit was zeker geen eng verhaal. Ik vond het thema erg goed en het was goed geschreven.

Hier is een linkje naar een liedje dat er goed bij past:

dinsdag 9 september 2014

Men moet


Men moet zijn zomers nog tellen, zijn vonnis
nog vellen, men moet zijn winter nog sneeuwen

men moet nog boodschappen doen voor het donker
de weg vraagt, zwarte kaarsen voor in de kelder

men moet de zonen nog moed inspreken, de dochters
een harnas aanmeten, ijswater koken leren

men moet de fotograaf nog de bloedplas wijzen
zijn huis ontwennen, zijn inktlint vernieuwen

men moet nog een kuil graven voor een vlinder
het ogenblik ruilen voor zijn vaders horloge –


Auteur: Gerrit Kouwenaar

Commentaar:

Ik vind het een best mooi gedicht maar het is ook best moeilijk en ik snap de gedachte er niet helemaal achter. Kinderen zouden niet helemaal begrijpen wat Gerrit Kouwenaar hiermee bedoeld dus je ziet wel dat het echt voor volwassen is bedoeld. Het doet me denken aan dat mensen echt super veel moeten doen eigenlijk en alsof het verplicht is.